Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan ‘Geri Kabul Anlaşması’ artık Türkiye’nin aleyhine işliyor. Kaçakların iadesi ve işçi alımında da, her şey Türkiye’nin aleyhine….
Deutschland Funk, anlaşma ile ‘Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin derinleşmesi, vizenin hafifletilmesi ve gümrük birliğinin genişletilmesinin’ de sağlanacağına söz verildiğini ama hiçbirinin tutulmadığını yazarken, durum son üç yılda giderek daha kötü hal aldı.
2016’da yürürlüğe giren anlaşmanın tek işleyen yanı, Türkiye’ye göçmenlerin iade edilmesi ve bunun karşılığında para ödenmesi… Türkiye, aldığı para karşılığında hem ‘Avrupa’nın istemediği göçmenleri’ geri alıyor hem de Suriye ve diğer ülkelerden geçenleri Türkiye’de tutmaya devam ediyor.
VİZELERDE SERTLEŞME BAŞLADI
Geri Kabul Anlaşması’nın şartlarının aksine Avrupa Birliği, Türklere uyguladığı vizeleri daha da sertleştirdi. Almanya’nın vize reddi oranı rekor kırıp yüzde 26.1’e ulaştı.
Vize işlemleri 7 ayı geçmeye başladı. Bunu diğer Avrupa ülkeleri de izliyor. Göçmen ve ilticacıları önleme amacıyla imzalanan Geri Kabul Anlaşması, ‘Türkleri AB’ye almama’ şekline büründü.
AB’nin Türklere bu şekilde kapıları kapatması, Türklerin ticaretini, spor müsabakalarını da olumsuz etkiliyor.
Vize sertleştirmelerinin nedenlerinin başında, Türk vatandaşlığının para karşılığı dağıtılması ile ilgisiz kişilerin vatandaş olması, bazı göçmenlerin bunu kötüye kullanması ve Türkiye’den çok sayıda ekonomik ilticacının gelmesi nedenleri geliyor.
KAÇAK GİDİP İLTİCA EDİYORLAR
AB’de işi olan, yakınlarını ziyaret etmek isteyen, turizm ya da başka amaçlarla gitmek isteyen Türklere vize verilmezken, 2023 yılında ülkeye kaçak giren 61 bin 181 Türk, Almanya’dan iltica talebinde bulundu.
Henüz iltica istemeyenlerin sayısı bilinmiyor ama son 10 yılda iltica talep eden Türk vatandaşı sayısı 150 bini aştı. Diğer Avrupa ülkeleri ile birlikte bu sayı 300 bini çoktan geçti. Bunların çoğunun sınır dışı edilmesine çalışılıyor ve anlaşma nedeniyle Türkiye bu kişiler başta olmak üzere Suriyeli, Afgan ve Afrikalıları da geri almak durumunda.
DİĞER ÜLKELERLE GÖÇ ANLAŞMASI
Türkiye ile Geri Kabul Anlaşması imzalayan AB ve Almanya, diğer üçüncü dünya ülkeleri ile ‘Göç Anlaşması’ imzaladı. 1960’larda Türk işçisi almak için Türkiye ile anlaşan Almanya, bu kez başka ülkelerden işçi alıyor.
Almanya’nın yetişmiş eleman almak için ‘Göç Anlaşması’ imzaladığı ülkeler şunlar; Hindistan, Gürcistan, Fas, Kolombiya, Özbekistan, Kırgızistan, Kenya, Moldavya, Filipinler, Gana.