Vicdanların fay hattını kıran savunma. Depremde 150 kişi hayatını kaybetmişti

Kahramanmaraş’taki yıkıcı depremde 150 kişinin ölümüne yol açan Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden A.B.’nin mahkemedeki ifadesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

A.B., hakkında yakalama kararı olmasına rağmen İzmir’deki yazlığında tatildeyken yakalanmıştı. Noterde oğluna vekalet verdiğini belirten A.B., mahkemede dikkat çeken açıklamalarda bulundu. A.B., “1000 yıllık camiler ve kaleler bile yıkıldı, binalar fay hattı üzerinde olduğu için çöktü” iddiasında bulundu.

Palmiye Sitesi’nin üç bloğunun 6 Şubat’taki ilk depremde yıkılması sonucunda 150 kişi yaşamını yitirirken, 16 kişi de yaralandı. Yıkım sonrası başlatılan soruşturmada A.B., müteahhit M.E. (80) ve jeoloji mühendisi Ö.T. (54) hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası istenmişti. Üç sanık ilk kez Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Duruşmada, A.B. tutuklu bulunduğu İzmir’den SEGBİS sistemiyle bağlandı.

A.B., Palmiye Sitesi’ni 154 daire olarak M.E. ile birlikte inşa ettiklerini ve depremde 54 dairesinin yıkıldığını belirtti. Suçlamaları reddeden A.B., “Deprem 7 kilometre derinlikteydi ve şiddeti 11 büyüklüğündeydi. Bu büyüklük AFAD verileriyle teyit edilebilir. 1000 yıllık yapılar bile yıkıldı. Yıkılan bloklar fay hattının üzerinde bulundu ve enerji dalga boyunda kaldı, bu yüzden binalar ilk saniyede çöktü” dedi.

A.B., kendi mağazalarının ve birçok dükkanının da yıkıldığını, yaşadığı travma nedeniyle İzmir’e gittiğini belirtti. Suçsuz yere özgürlüğünü kaybettiğini söyleyen A.B., “Zemin bilimine hakim değilim, zemin raporu belediyeye sunulmuş ve onaylanmıştır. Jeoloji mühendisi Ö.T.’nin verdiği zemin emniyet gerilimi düşük olduğu için projede eksiklikler olmuş” diye ekledi.

Jeoloji mühendisi Ö.T., zemin etüdünü gözlemsel olarak yaptığını ancak çukur açarak numune aldıklarını savundu. Ö.T., A.B.’nin verdiği taşıma gücü değerlerinin yanlış olduğunu öne sürdü ve bu hataların bina tasarımını olumsuz etkilediğini belirtti.

Duruşma sırasında A.B., Ö.T.’nin yemin etmesini istedi ve M.E. ile bağlantılı olduğunu iddia etti. Ö.T., A.B. ile hiçbir muhataplığı olmadığını söyledi.

Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına ve dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesine karar vererek davayı 26 Aralık’a erteledi.

Palmiye Sitesi’nde ailesinin üyelerini kaybeden İ.K., adliye önünde yaptığı açıklamada, sanıkların olası kastla yargılanmasını talep etti. İ.K., “Ailelerimizi çürük binalarda öldürdüler. Sanıklar olası kastla yargılanmalı ve kamu personeline soruşturma izni verilmelidir” dedi. Adalete olan güvenlerini vurgulayan İ.K., adaletten başka bir umutlarının kalmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir